Nieuwe wijzigingen voor de Kappersbranche met CAO veranderingen in 2024
Nieuwe wijzigingen voor de Kappersbranche met CAO veranderingen in 2024
15 april 2024 
1 min. leestijd

Nieuwe wijzigingen voor de Kappersbranche met CAO veranderingen in 2024

In een voortdurende inspanning om de Nederlandse kappersbranche concurrerend en aantrekkelijk te houden, kondigt de ANKO belangrijke wijzigingen aan in de Collectieve Arbeidsovereenkomst (CAO) die ingaan per 1 juli 2024. Deze aanpassingen zijn essentieel voor het behoud en de groei van talent binnen de sector.

Nieuwe CAO voor Continuïteit en Groei

De huidige CAO loopt af op 30 juni 2024. Deze nieuwe CAO zal niet alleen de arbeidsvoorwaarden verbeteren maar ook bijdragen aan een stabielere arbeidsmarkt voor de branche.

Concurrerend Blijven

Ondanks een totale loonstijging van 13½ % in recente tijden, blijft de kappersbranche qua loonontwikkeling achter bij andere sectoren.

In de afgelopen 10 jaar stegen de cao-lonen in onze branche met slechts 19,6%, vergeleken met een gemiddelde van 27,5% in alle Nederlandse CAO's. Deze kloof benadrukt de noodzaak voor continue aanpassingen om competitief te blijven.

Belangrijke Lonen Verhoogd

Om te beginnen, de salarissen van kappers worden aanzienlijk verhoogd om gelijke tred te houden met andere sectoren en de inflatie:

  • Junior stylisten in hun eerste en tweede jaar zien een loonstijging van 7%.
  • Derdejaars junior salon assistenten en haarstylisten krijgen een verhoging van 10%.
  • Ervaren haarstylisten en topstylisten ontvangen een stijging van 12%.

Deze loonstijgingen zijn onderdeel van ANKO’s streven om de sector aantrekkelijk te maken voor nieuw en bestaand talent, en om ervoor te zorgen dat werknemers eerlijk worden beloond voor hun harde werk. Betaal jij je medewerkers boven de CAO-norm, dan ben je niet verplicht extra te verhogen, wel minimaal het CAO-loon!

Verlichting bij Ziekte

Een andere belangrijke wijziging is de aanpassing in de loondoorbetaling bij ziekte. Voor nieuwe ziektegevallen zal de loondoorbetaling in het tweede ziektejaar verlaagd worden naar 70%, een vermindering van de huidige 100%. Deze maatregel zal een aanzienlijke verlichting bieden voor werkgevers, waardoor de lasten in deze arbeidsintensieve branche worden verminderd.

Toekomstgerichte Aanpassingen

De ANKO is ook proactief in het anticiperen op toekomstige stijgingen van het wettelijk minimumloon, met geplande verhogingen per 1 juli 2024 en 1 januari 2025. Door deze aanpassingen blijven de laagste lonen binnen de kappers-CAO concurrerend en rechtvaardig. Deze CAO-veranderingen zijn cruciaal voor de toekomst van de kappersbranche.

Ze zorgen niet alleen voor eerlijke compensatie en minder financiële belasting bij ziekteverzuim maar bevorderen ook een sterke, competitieve positie op de arbeidsmarkt.

Het is tijd voor vernieuwing en groei, en met deze nieuwe CAO is de kappersbranche klaar om deze uitdagingen aan te gaan.

Wil je weten hoe jij als kapper kan groeien in 2024? Lees dan dit artikel voor een groeiplan!

Over de schrijver
Groeizaken is hét business coaching bureau voor succesvolle ondernemers in de beauty-branche.Het is onze missie om iedere dag een bijdrage te leveren aan de groei van mensen en bedrijven. Altijd vanuit een messcherpe visie, gericht op actie en het beste resultaat. En last but not least: vanuit onze eigen brede ervaringen in deze branches!
Reactie plaatsen