Groeiplan voor de ondernemende kapper in 2024
Groeiplan voor de ondernemende kapper in 2024
31 januari 2024 
3 min. leestijd

Groeiplan voor de ondernemende kapper in 2024

In de dynamische wereld van de kappersbranche is het hebben van een goed plan voor 2024 essentieel voor succes. Met uitdagingen zoals tekorten op de arbeidsmarkt qua medewerkers, groeiende omzetten en krimpende rendementen, is het cruciaal om gericht te blijven en de juiste stappen te zetten om je doelen te bereiken. In dit blog gaan we dieper in op het belang van een groeiplan dat specifiek is afgestemd op jouw persoonlijke, zakelijke, relationele en financiële ambities in jouw leven en in de kappersbranche, en hoe je dit plan kunt realiseren met begeleiding van Groeizaken, gespecialiseerd in de kappersbranche.

De Kappersbranche in 2024: Uitdagingen en Kansen

Voordat we dieper ingaan op het groeiplan, laten we eerst de huidige uitdagingen en kansen in de kappersbranche in 2024 bespreken.

1. Tekorten op de arbeidsmarkt

Een van de grootste obstakels in de kappersbranche is het tekort aan gekwalificeerde medewerkers. Het aantrekken en behouden van talent is een voortdurende strijd voor salonbezitters.

2. Groeiende omzetten

Ondanks de uitdagingen op de arbeidsmarkt, is er nog steeds ruimte voor groei in de kappersbranche. Consumenten blijven waarde hechten aan persoonlijke verzorging en de vraag naar kappersdiensten blijft toenemen.

3. Krimpende rendementen

Ondanks de groeiende omzetten, ervaren veel kapsalons een afname in hun winstmarges. Dit kan te wijten zijn aan hogere operationele kosten en groeiende concurrentie.

Het belang van een Groeiplan

Een groeiplan is als een kompas dat je op het juiste pad houdt in de kappersbranche. Hier zijn enkele redenen waarom het hebben van een plan zo cruciaal is:

1. Focus en richting

Een goed plan helpt je te concentreren (focus) op je doelen en prioriteiten, waardoor je afleiding en verspilling van tijd en middelen voorkomt.

2. Groeistrategie

Met een groeiplan kun je strategieën ontwikkelen om je omzet te vergroten, zelfs in een uitdagende arbeidsmarkt. Dit kan onder meer het optimaliseren en/of specialiseren van dienstverlening, het aantrekken van getalenteerde maar ook passende medewerkers en het uitbreiden van je klantenbestand omvatten.

3. Financiële stabiliteit

Een gedetailleerd financieel plan kan helpen bij het beheren van kosten en het vergroten van de winstmarges, wat essentieel is in een omgeving met krimpende rendementen. Vraag naar onze cockpit om heel snel en handig grip te krijgen op je cijfers, waardoor cijfers en het sturen hierop ‘FUN’ wordt in plaats van een last.

Stappenplan voor een Groeiplan voor de Kappersbranche

Hoe creëer je nu een groeiplan dat specifiek is voor de kappersbranche in 2024? Hier zijn enkele stappen om je op weg te helpen:

1. Doelstellingen stellen

Begin met het identificeren van je persoonlijke, zakelijke, relationele en financiële doelen voor 2024. Wees specifiek en meetbaar in je doelstellingen. Omschrijf eerst zo duidelijk als je kunt: WAT je wilt en WAAROM je dat 100% wilt en MOET bereiken. Pas als je dit duidelijk hebt omschreven laat je je verleiden in: HOE dit te doen.

2. SWOT-analyse

Voer een SWOT-analyse uit (sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen) om inzicht te krijgen in de huidige situatie van je kapsalon. De sterktes en zwaktes gaan over de interne zaken en kansen en bedreigingen gaan over de externe zaken. Iedere sterkte kent zwaktes zoals een bedreiging een kans kent.

3. Strategieën ontwikkelen

Ontwikkel strategieën om je sterke punten te benutten, zwakke punten aan te pakken, kansen te grijpen en bedreigingen te verminderen. Dit kan inhouden het aantrekken van nieuw talent, het upgraden of specialiseren van je dienstverlening, marketinginitiatieven en kostenbeheersing.

4. Financiële planning

Maak een gedetailleerd financieel plan waarin je budgetten en winstdoelen vaststelt. Dit zal je helpen bij het bewaken van je financiële gezondheid. Kijk naar kosten als opbrengsten en plan je jaar vooruit met een duidelijk WINST percentage. Voorkom je dat je “moet wachten op de boekhouder, dat hij de cijfers klaar heeft.” Een goed financieel plan zorgt ervoor dat jij (meet plezier) het stuur in handen hebt, niemand anders!

5. Implementatie en evaluatie

Voer je groeiplan stap voor stap uit en evalueer regelmatig, met jezelf en je team, de voortgang. Pas je plan indien nodig aan om flexibel te blijven.

Begeleiding van Groeizaken: Jouw Partner in Groei

 Het opstellen en uitvoeren van een groeiplan kan een uitdaging zijn, alleen ga je sneller, samen kon je verder! Groeizaken, gespecialiseerd in de kappersbranche, zal een waardevolle partner zijn in jouw groeireis. Expertise die je zal helpen bij het identificeren van kansen, het oplossen van problemen en het ontwikkelen van effectieve strategieën.

Kortom, een goed plan voor 2024 is onmisbaar voor succes in de kappersbranche. Het helpt je focus te behouden, groei te realiseren en je financiële doelen te bereiken, zelfs in een uitdagende tijden. Met begeleiding van Groeizaken, zul je de weg naar succes in jouw kappersbedrijf efficiënt en effectief bewandelen.

Over de schrijver
Erik is oprichter en geestelijk vader van Groeizaken. Een ambitieuze stuiterbal met energie voor tien. Ik geniet van de interactie met mensen en kick erop om jou te zien groeien. Delen is vermenigvuldigen, daarom besloot ik Groeizaken in samenwerkingsvorm te gieten.
Nico Koek
Door

Nico Koek

op 04 Jun 2024

Wij doen dit al 35 jaar. Beunen en zzp-ers verzieken de markt. Wel de lasten! wie leidt ze op? RI, ARBO ect :oneerlijke concurrentie. . De echte ondernemer verdwijnt! De Anko/ overheid : ze doen niets. afnemen van de zelfstandigenaftrek! Uithollen

Reactie plaatsen