Stoelverhuur: Een gewaagde gok of geweldige kans?
Sta je op het punt om de overstap naar stoelverhuur te maken? Of blijf jij liever observeren vanaf de zijlijn? Velen in de kappersbranche overwegen deze sprong. Maar is het voor jou ook daadwerkelijk een match? Ontvouwt er een wereld vol kansen wanneer je voor stoelverhuur kiest of kleven er toch ook wat nadelen aan? Lees verder en laat je verrassen!
Er zijn twee modellen:
1. Ruimte verhuur
Hierbij verhuur je simpelweg jouw ruimte aan kappers. Zij betalen voor het aantal uren waarin ze de ruimte en de stoel willen gebruiken. Elke kapper neemt zijn eigen apparatuur en producten mee, beheert zijn eigen agenda en laat zijn klanten afrekenen met een eigen betaalsysteem. Klanten komen alleen binnen tijdens de verhuurde uren. Doordat de verhuurder enkel inkomsten ontvangt uit de verhuur van de stoel zijn er tussen de verhuurder en de huurder geen gezamenlijke opbrengsten.
Resultaat: Weinig onderlinge saamhorigheid en geen gedeelde inkomsten.
2. Conformeren aan een concept
Wanneer je voor dit model kiest gelden dezelfde regels en voorzieningen voor alle stoelhuurders. Elke kapper betaalt huur voor de ruimte, inclusief gas, water, elektriciteit en de verzekeringskosten voor het pand. Er is een gezamenlijke agenda en kassa. Producten worden ingekocht bij de saloneigenaar en bijkomende kosten van de salon, zoals koffie en internet, worden samen gedeeld.
Resultaat: Stoelhuurders genieten van meer comfort omdat bijna alles voor hen wordt geregeld. Daarnaast verdienen ze over het algemeen meer dankzij dit model. De huurder is minder druk met administratieve en operationele taken en ze hebben toegang tot kwalitatief hoogwaardige producten en apparatuur. Bovendien profiteren ze van gezamenlijke marketing en reclame, wat kan leiden tot een grotere klantenstroom.
De sleutel? De juiste salonsoftware. Het kan even duren om deze te finetunen, maar de voordelen zijn enorm.
Er zijn zowel voor- als nadelen aan deze samenwerking. Het huurcontract valt onder het huurrecht, wat betekent dat het in de eerste vijf jaar tot tweemaal toe kan worden verlengd. Hierdoor kan het lastig zijn de samenwerking te beëindigen. Maar het belangrijkste voordeel is dat zelfstandige kappers een groter deel van hun omzet behouden dan wanneer ze in loondienst zouden werken.
In een notendop: stoelhuren kan voelen als een sprong in het diepe. Maar met de juiste mindset kan het zowel voor saloneigenaren als stoelhuurders zeer voordelig zijn. Durf jij het aan?
Benieuwd wat voor jou de juiste stap is? Reserveer dan nu je GRATIS “ Let’s Meet” gesprek. Gun jezelf meer inzicht en rust in je kop!