Handhaving op schijnzelfstandigheid voor kappers

Vanaf 1 januari 2025 treedt de Belastingdienst op tegen schijnzelfstandigheid. Dit is een ontwikkeling die grote gevolgen kan hebben voor de kappersbranche, vooral voor salons die werken met zzp’ers en stoelverhuur. Wat betekent deze handhaving precies? En hoe kunnen salons zich voorbereiden om boetes en naheffingen te voorkomen? 

Wat is schijnzelfstandigheid?

Schijnzelfstandigheid treedt op wanneer iemand formeel als zzp’er werkt, maar in de praktijk hetzelfde werk doet als een werknemer. Dit betekent dat een persoon formeel als zelfstandige staat ingeschreven, maar feitelijk onder gezag werkt, waarbij het werk sterk lijkt op dat van een werknemer. Dit kan zich bijvoorbeeld voordoen als een kapper dagelijks werkt volgens de instructies van de salonhouder, vaste werktijden heeft en afhankelijk is van die ene salon voor zijn of haar inkomen. 

Wat gaat er veranderen per 1 januari 2025?

Vanaf 2025 gaat de Belastingdienst actief handhaven op schijnzelfstandigheid. Dit betekent dat salons die zzp'ers inhuren moeten aantonen dat deze kappers écht als zelfstandigen opereren en niet als verkapte werknemers. Als de Belastingdienst concludeert dat er sprake is van een werknemer in plaats van een zzp’er, kunnen salons boetes en naheffingen verwachten voor loonheffingen en sociale premies die niet zijn afgedragen. 

Stoelverhuur in de kappersbranche

Stoelverhuur is een veelgebruikte constructie binnen de kappersbranche. Een zelfstandige kapper huurt een stoel in een salon en runt in zijn eigen bedrijf, vaak met eigen klanten, werktijden en prijzen. Stoelverhuur kan een prima manier zijn om de zelfstandigheid van de kapper te waarborgen, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Om te voorkomen dat stoelverhuur als schijnzelfstandigheid wordt gezien, is het belangrijk dat er een duidelijke scheiding is tussen de werkzaamheden van de stoelhuurder en de stoelverhuurder. 

De stoelhuurder moet als ondernemer handelen: zelfstandig of gezamenlijk klanten werven, zelfstandig gezamenlijk prijzen bepalen, werktijden gezamenlijk bepalen, en een duidelijke overeenkomst van stoelverhuur hebben die de zelfstandigheid benadrukt. 

Tijdens ons live event op 9 oktober vertellen we je alles over Stoelverhuur. 

Klik hier om een kaartje te kopen voor Stoelverhuur >>>

Gevolgen van de handhaving voor een zzp’er

De handhaving kan gevolgen hebben voor salons die werken met stoelverhuur als het niet goed is geregeld. Als een zzp’er in de praktijk te veel afhankelijk is van de saloneigenaar of functioneert als een reguliere werknemer, kan de Belastingdienst dit aanmerken als een arbeidsrelatie. In dat geval kan de salon aansprakelijk worden gesteld voor het afdragen van loonheffingen en sociale premies, met mogelijk hoge boetes tot gevolg. 

Hoe kun je je als Stoelverhuurder & Stoelhuurder voorbereiden? 

1. Herzie de overeenkomsten

Zorg ervoor dat er een duidelijke en goed opgestelde stoelverhuurovereenkomst & samenwerkingsovereenkomst is, waarin de zelfstandigheid van de stoelhuurder wordt onderstreept. Vermeld hierin dat de stoelhuurder zijn eigen klantenkring onderhoudt, werktijden bepaalt en verantwoordelijk is voor zijn eigen administratie en boekhouding.

2. Behoud de zelfstandigheid van de stoelhuurder

Zorg ervoor dat de stoelhuurder daadwerkelijk als zelfstandig ondernemer kan opereren. Laat ze zelf hun werktijden bepalen, afspraken maken en klanten – dit kan aangetoond worden door gebruik te maken van een goed automatiseringsprogramma. Voorkom situaties waarin de stoelhuurder feitelijk hetzelfde werk doet als een werknemer. Leg dit goed vast in je huur & samenwerkingsovereenkomst 

3. Communicatie met de Belastingdienst

Wees proactief in het contact met de Belastingdienst. Vraag eventueel om een beoordeling van de arbeidsrelatie via de webmodule of zorg voor andere middelen om de zelfstandigheid van de zzp'er te bevestigen. 

Stoelverhuur en werken als zzp'er.

Hier zijn de belangrijkste verschillen: 

1. Stoelverhuur 

Eigen onderneming

Bij stoelverhuur huur je als zelfstandige werkplek in een kapsalon. Je runt je eigen onderneming vanuit die locatie (een bedrijfsverzamelgebouw).

Onafhankelijkheid

Je bepaalt zelf je en/of in overleg met de formule werktijden, prijzen, en diensten. Je bedient een gezamenlijke en eigen klantenkring en factureert je omzet van jouw klanten aan de stoelverhuurder/concepteigenaar. 

Kosten en opbrengsten

Je betaalt huur aan de stoelverhuurder, een vast bedrag per maand voor de huur en een percentage van je omzet. Je behoudt je eigen winstmarge en bent verantwoordelijk voor je eigen administratie en belastingen. 

Geen schijnzelfstandigheid

Omdat je volledig zelfstandig opereert en niet onder de aansturing van de stoelverhuurder werkt, is er geen sprake van schijnzelfstandigheid. 

2. ZZP'er (Zelfstandige Zonder Personeel)

Inhuur als zelfstandige

Als zzp'er laat je je inhuren door bijvoorbeeld een kapper ondernemer of een andere opdrachtgever. Dit kan soms lijken op een werknemer-werkgever relatie, vooral als je werkt volgens de instructies van de salonhouder en geen eigen klantenkring opbouwt. 

Schijnzelfstandigheid

Er kan sprake zijn van schijnzelfstandigheid als je formeel als zzp'er werkt, maar in de praktijk handelt als werknemer. Dit betekent dat je onder gezag werkt, vaste uren hebt en afhankelijk bent van één opdrachtgever, zonder de vrijheid die je als zelfstandige zou moeten hebben. 

Belastingrisico

Schijnzelfstandigheid kan leiden tot problemen met de Belastingdienst, omdat er dan sprake is van een verkapt dienstverband. Dit kan resulteren in naheffingen voor zowel de zzp'er als de opdrachtgever. 

Bij stoelverhuur ben je echt zelfstandig en huur je een werkplek om je eigen onderneming te runnen. Als zzp'er kun je ook zelfstandig werken, maar als je jezelf laat inhuren onder te veel voorwaarden van de opdrachtgever, loop je het risico van schijnzelfstandigheid, wat fiscale en juridische problemen kan opleveren.

Conclusie

De handhaving op schijnzelfstandigheid vanaf 1 januari 2025 zal salons en zelfstandige kappers dwingen om kritisch naar hun werkrelaties te kijken. Stoelverhuur blijft een goede optie voor zelfstandige kappers, mits het duidelijk is dat de kapper ook echt zelfstandig werkt. 

Door goede afspraken te maken, sterke overeenkomsten, een ijzersterke stoelverhuur formule en de zelfstandigheid van stoelhuurders te waarborgen, kunnen salons boetes en naheffingen voorkomen. 

Wil je alles leren over Succesvol Stoelverhuur?
Klik dan hier om een kaartje te kopen >>>