GROEIZAKEN NEEMT DE PIJN VAN ONDERNEMEN ONDER DE LOEP
31 december 2022 

GROEIZAKEN NEEMT DE PIJN VAN ONDERNEMEN ONDER DE LOEP

Groeizaken neemt de pijn van ondernemen onder de loep


Een groot deel van de ondernemers ervaart werkdruk: de vraag van consumenten naar producten is groot en rond de levering van artikelen zijn vaak problemen. Ondernemers lopen daarop vast. Groeizaken begeleidt hen een jaar lang met het maken van doelstellingen in ondernemerschap. Eigenaar Erik Swabedissen: ,,De ondernemer moet zelf in beweging komen.”

Swabedissen drukt ondernemers op het hart keuzes te maken vanuit een langetermijnstrategie. ,,Juist die strategie staat onder druk. Ondernemers handelen vanuit de korte termijn en druk uit de markt.” Hij begrijpt de worsteling van ondernemers. ,,Natuurlijk ben je na de lockdowns geneigd iedere opdracht aan te nemen. Toch is nee zeggen chiquer dan ja zeggen en je belofte niet waarmaken.”


Doelen vaststellen

Speciaal voor ondernemers die keuzes willen maken en werken aan de doelstellingen van hun bedrijf, organiseert Groeizaken het Boost Your Business-programma. Vanaf dit voorjaar begeleiden de ontwikkelingspartners ondernemers een jaar lang bij het creëren van doelstellingen in ondernemerschap. Groeizaken richt zich op ondernemingen tot circa veertig medewerkers. Onder begeleiding van de ontwikkelingspartners gaat het over de missie en visie van een bedrijf, de jaarplanning, persoonlijk leiderschap en verwachtingen ten opzichte van medewerkers.


"Wie zijn shit en pijn onder de loep neemt, ervaart daar op lange termijn plezier van."


Eerst is er de Boost Camp-springplank. In één middag pakken ondernemers de kwesties beet waar zij op dit moment tegenaan lopen. Swabedissen omschrijft het treffend: ,,We zetten shit in om groen gras te oogsten.”


Pijn en plezier samenbrengen

Swabedissen noemt zichzelf eerder ontwikkelingspartner dan coach. ,,Doe maar wat ik zeg en je zult zien dat het makkelijker wordt, is niet ons uitgangspunt. Het wordt niet makkelijker. Pijn en plezier komen altijd samen. Wie de shit en de pijn onder de loep neemt, ervaart daar op lange termijn plezier van. Wij weten het niet, onze klanten weten het. Die brengen wij samen. Vanuit een begeleidende rol halen we eruit wat er in zit.”


 "Gezamenlijk dwing je elkaar tot doorzetten, terwijl je anders terugvalt in oude gedragspatronen."


Groeizaken kent meerdere ontwikkelingspartners. Deelnemers aan het programma krijgen ook één-op-één sessies van deze partners. ,,We zijn allemaal gespecialiseerd in het uitdiepen van problemen.” De ondernemers werken samen en de mensen achter Groeizaken ook. Zo komt het programma tot stand met verschillende sprekers, waaronder Erik Scherder en Charles Groenhuijsen. ,,Dit kunnen we niet alleen. Iedere deelnemende partij committeert zich aan het Boost Your Business-programma. Succes maak je immers samen.”


Niet terugvallen in oude gedragspatronen

Het moet geen training worden, benadrukt Swabedissen. Juist een club met mensen die zich elke maand realiseren dat ze gezamenlijk weer een dag aan hun bedrijf gaan werken in plaats van ín het bedrijf. Rode draad van het jaarprogramma: wil je een echte verbetering in je leven en niet een kleine verandering, dan ben je niet klaar na één training. Dat maakt de interval essentieel: elkaar herhaaldelijk zien. ,,Gezamenlijk dwing je elkaar tot doorzetten. Doe je dat niet, dan val je terug in oude gedragspatronen en pak je zaken in je bedrijf op zoals je altijd hebt gedaan.”

Binnen de huidige coronamaatregelen gaan de Boost Camp-springplank en het jaarprogramma door. Swabedissen: ,,De behoefte aan écht contact tussen andere ondernemers is ontzettend groot.”


-------------------------------------------------------------------------

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met De Ondernemer. 

Bron: https://www.deondernemer.nl/innovatie/groei/groeizaken-boost-your-business-plan-ondernemers~3543606


Over de schrijver
Reactie plaatsen